Läger i Sverige

Från IALs wiki

Hoppa till: navigering, sök

Innehåll

Nyfiken på IAL:s tidigare läger i Sverige?

Suderbyn.jpg

Bilden kommer från ett läger i suderbyn 2013.


Från ett för IAL väldigt lyckat och återkommande läger kan vi lyfta fram Bredsjölägret, härifrån finns det även ett ...bildspel... o bilder säger ju mer än tusen ord, sägs det :)

Låt dig också inspireras också av korta texter/bilder om alla våra tidigare läger:

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

Vill du leda ett läger?

Då har du kommit alldeles rätt, för vi söker alltid efter personer som kan leda läger med IAL! Vi söker personer som är 18 år fyllda och är hyfsat bra på både svenska och engelska. Du bör också ha erfarenhet av något av följande; deltagande i internationella grupper, gruppledande eller interkulturellt lärande.

Vi ser gärna även att du:

• har ett intresse för fredsfrågor både på det personliga och det globala planet.

• är öppen och gillar dig själv och de människor du råkar ha omkring dig.

• ser internationella volontärläger som en intressant metod för att arbeta för fred.

• har ett intresse för lära dig mer om IAL.

Mer om vad det innebär att vara lägerledare med IAL hittar du Här.

Vill du samordna ett läger eller är du ny lägerkoordinatör?

Jätteroligt, vi behöver alltid ett par extra händer inom IAL! Läs då uppdragsbeskrivning för lägerkoordinatörer.

Vill du ordna ett läger eller är du ny lägervärd?

Jättekul!!!

'Såhär går det till:

0. Ny förening som vill ordna ett läger?

IAL söker alltid nya läger! Funderar ni på att ordna ett volontärläger? Läs då vår kontaktannons: Lägerprojekt sökes!


Oavsett om ni ordnat läger tidigare eller inte ser processen ut såhär:

1. Kontrakt

I januari-mars, helst så tidigt som möjligt, är det dags att skriva kontrakt med IAL. I samband med att vi skriver kontrakt kanske ni också vill fundera på att märka lägret som Green camp eller Pacifist Voluntary Project? Fundera oxå över om lägret ska vara ett s k "mixed age"-läger, d v s ett läger där minst 50 % av volontärerna ska vara över 30 år (vi får publicera max ett läger i Sverige som ett mixed age läger enligt SCI:s regler)

2. Databastext

När kontraktet är klart, helst innan den 13/2 eftersom det är sista datum för att texten ska komma med i tryckta lägerkataloger och senast i april men helst så tidigt som möjligt eftersom antalet sökande är större till läger som läggs ut tidigt, är det dags att skriva en text till IAL:s internationella moderorganisation SCI:s databas. Här hittar du databastextriktlinjer, en exempeltext och så till sist en länk till databasen där lägeransvariga i styrelsen så småningom kommer att lägga upp texterna, som inspiration ifall ni vill läsa fler texter.

3. Infosheet

När databastexten är klar är det dags att skriva ett infosheet, som kommer skickas ut till de volontärer som kommer komma på lägret. Infosheetet ska vara klar senast en månad före lägrets början! Här hittar ni infosheetmall och ett exempel.

4. Hitta lägerledare

Här finns en uppdragsbeskrivning för lägerledare som kan hjälpa till att beskriva vad det innebär att vara lägerledare.

5. Dags för lägerledaren att förbereda sig

Att vara lägerledare för ett läger brukar vara en upplevelse man sent glömmer! Knep, information om vad du ska göra om olyckan är framme, hur du får reseersättning m m hittar du här. En viktig grej är att diskutera ihop dig med lägervärden före lägret kring vem som gör vad. Ett exempel på hur olika uppgifter kan delas mellan lägerledare och lägervärd att kanske bygga vidare på hittar du [[här]] På lägerledarwikin hittar du en hel massa mer information, tips och trix att tänka och fundera kring, kolla på den! Ta också med dig kontaktuppgifter till lägrets lägerkoordinatör och lägervärden till lägret, liksom några exemplar av SCI:s försäkringsblankett att använda ifall olyckan skulle vara framme under lägret. Titta också på workshop om IAL och SCI, som är en workshop som du som lägerledare kan hålla om IAL och våra värderingar på ditt läger. IAL uppskattar massvis om du gör det! Några idéer på lekar o övningar i början av lägret kan också vara användbart att kolla på. Och här finns fler idéer på [workshops] du skulle kunna hålla (om du vill, de flesta gör inte det).

6. Läger!

Dags för läger! : ) Arbetet leds av någon från värdprojektet och i gruppen finns även en lägerledare från IAL som inte leder arbetet utan mer har ett socialt ansvar, liksom är en länk mellan den internationella volontärgruppen och värdprojektet under lägret.

7. Utvärdering

I slutet av lägret ska lägret utvärderas. Här finns utvärderingsformulär för volontärer, lägerledareoch projektvärdar

8. Sammanställning av utvärderingar

När alla utvärderingar samlats in skriver lägerkoordinatören en sammanställning av utvärderingarna, lägger upp i den interna wikin och skickar utvärderingssammanställningen till de som varit ansvariga för lägret för att fundera över, glädjas över allt folk är nöjda med och dra lärdom av det som fungerat mindre bra. Här finns En mall för utvärderingssammanställningen.

Ytterligare frågor? maila Josefine eller Gilbert som samordnar lägergruppen: Josefine: josefineahlgren@live.com, Gilbert: gilbert_blondeau@hotmail.com.

Personliga verktyg