Hjälp:Redigering

Från IALs wiki

Hoppa till: navigering, sök

Innehåll

Länkar

Hur du kommer igång

Först och främst: För att kunna redigera wikin behöver du vara inloggad. Loggar in gör du i övre högra hörnet. Har du inget konto än, så bara skapa ett.

Gå till redigerafliken för den sida du vill ändra. Skriv på. Använd gärna förhandsgranska så du vet hur det kommer se ut innan du sparar. För vanlig text, skriv bara på som vanligt. För att få rubriker skriv två likhetstecken på varje sida om rubriken för huvudrubrik, tre på varje sida för underrubrik.

För att se vad som menas, kolla redigerafliken för olika sidor, t ex den här!

Ladda upp fil eller lägga in en bild

Först och främst: För att kunna redigera wikin, t ex ladda upp en fil, behöver du vara inloggad. Loggar in gör du i övre högra hörnet. Har du inget konto än, så bara skapa ett.

För att ladda upp en fil, gå till (länk finns på förstasidan, kopiera den gärna till en eller flera platser där du når den bekvämt) [[1]]

Om det inte går att ladda upp filen kan det bero på att det är en otillåten filtyp. Ändringsbara dokument kan inte laddas upp på den här wikin, men däremot på den privata wikin som alla aktiva kan få tillgång till. Gör om sådana dokument till pdf istället! Det går enkelt med open office, däe tar man bara Arkiv-Exportera som pdf. Och open office är gratis att ladda ner! Ett annat skäl till att filer inte går att ladda upp kan vara att de är för stora. Gränsen var i december 2012 2 MB.

När du laddat upp filen är det dags att se till så att folk smidigt hittar den.

För att lägga in en länk på den sida där du vill att man ska nå filen ifrån klicka på trumpeten. Det kommer då stå¨ Media:Exempel.ogg Byt ut Exempel.ogg mot Filnamn.pdf om filen du laddat upp heter Filnamn.doc .

Om du vill att det ska stå t ex "hurra" (eller en beskrivning av filen) istället för själva filnamnet på sidan när du är klar med att redigera sidan och klickar på spara, använd ett vertikalt streck | (tryck ner AltGr och < tangenterna samtidigt) mellan filnamnet och det du vill det ska stå: hurra (klicka på redigera för att se hur man skriver, sjäkva vitsen med det här tricket är ju att det bara ska stå just "hurra" på sidan och att man inte ska se filnamnet så länge man inte håller på och redigerar sidan.)

Vill du lägga in en bild eller nåt annat som ska visas på sidan och inte bara länkas till klicka på bildsymbolen till vänster om trumpetsymbolen ovan.

Nåt mer du tycker ska stå här?

Skriv det : )

Personliga verktyg